
За повідомленням обласного управління статистики, головним чинником, що дестабілізував цінову ситуацію на продовольчому ринку, у першу чергу, став стрімкий зліт цін на продукти переробки зерна: на борошно - у 1,9 рази, макаронні вироби - на 36,3%, хліб і хлібобулочні вироби - на 31,4%. Також у минулому році значно подорожчали фрукти - на 30%, молоко і молочна продукція - на 19,2%, яйця - на 17,7%, м'ясо і птиця - на 15,7%, масло вершкове - на 10,5%. Витрати населення на придбання зазначених продуктів складають половину сукупних витрат домогосподарств на харчування, тому значне подорожчання цих продовольчих товарів справило вирішальний вплив на рівень інфляції. Крім цього, у минулому році зафіксовано суттєве підвищення цін на кондитерські вироби, консерви рибні, варення, джем, мед, крупи і бобові, сир і бринзу, рибу і морепродукти, алкогольні напої, маргаринову і майонезну продукцію, оселедці, ковбасні вироби і копченості - на 9,2-3,7%.