| На колегії облдержадміністрації обговорювали ситуацію на продовольчому ринку області
| 15 жовтня відбулося засідання колегії при голові облдержадміністрації. Причиною його проведення стало зростання цін на окремі види продуктів харчування, зокрема хлібобулочні, м'ясо- та молочні вироби. Члени колегії обговорили заходи щодо поліпшення ситуації на продовольчому ринку області. Засідання транслювалося по обласному радіо і проходило як селекторна нарада
| На думку голови облдержадміністрації Володимира Щербаня, зростання цін зумовлено, здебільшого, посиленням спекулятивних проявів, що пов'язано з відсутністю на ринках області безпосередніх виробників та бажанням перекупників поповнити власні доходи, користуючись ростом купівельної спроможності сумчан. Економічного підґрунтя, на думку учасників колегії, у такому скачку цін немає. Залишаються проблеми із рівнем поголів'я худоби, хоча Сумська область за рівнем його збереження посідає перше місце у державі, а за його кількістю знаходиться у першій п'ятірці областей України. Сумська область практично повністю забезпечена продуктами харчування за рахунок власних ресурсів.
| Серед факторів, які вплинули на зростання цін, відзначили учасники колегії, - відсутність торгових місць на ринках області для власне товаровиробників, які вимушено поставляють продукцію у інші регіони держави (більш, ніж половину вирощеного). Через скорочення сировинної бази та відсутність заготівельної мережі в сільських населених пунктах переробними підприємствами області зменшено на 15,7% закупівлю м'яса. Систему Укркоопспілки та заготівельних пунктів замінили перекупники, які скуповують м'ясо та інші продукти. Вони ж і не пускають на ринок власне товаровиробників, щоб ті не збили встановлену завищену ціну.
| За інформацією міського голови Володимира Омельченка, міська влада вже вжила необхідних запобіжних заходів, і м'ясо на ринках міста подешевшало - з 23 грн. до 18 грн. за кілограм свинина, з 18 грн. до 15 - яловичина. Ціни знижуватимуться і надалі. Міський голова своїм розпорядженням зобов'язав ринки міста виділити місця для торгівлі сільгоспвиробникам та селянам для торгівлі м'ясом і салом.
| Знизилися у обласному центрі і ціни на хлібобулочні вироби. Великий цьогорічний врожай зерна зменшив ціну борошна, що, відповідно, вплинуло і на здешевлення хліба. По області вже 14 з 20 хлібопекарських підприємств зменшили оптово-відпускну ціну на свою продукцію. Володимир Щербань запропонував вивішувати два цінники на хлібобулочні вироби: із старою та новою цінами. До того ж він висловив пропозицію, щоб магазини, особливо супермаркети та універсами торгувати хлібом за ціною виробника, без торгівельної надбавки, а мали прибуток з горілки та цукерок.
| Для врегулювання цінової ситуації рішенням колегії запроваджено державне регулювання цін на хліб та хлібобулочні вироби, встановлено граничний рівень торговельної надбавки на хліб та хлібобулочні вироби до 10%. До 20 жовтня на ринках області мають бути визначені місця для торгівлі м'ясом сільгоспвиробників, у Сумах та інших містах проводитимуться постійні ярмарки, під час яких з торгуючих не стягуватимуть ринковий збір, щоб товаровиробники могли торгувати м'ясо по власним цінам. Також вирішено звернутися до Уряду з пропозицією про передачу ринків Укркоопспілки у комунальну власність для контролю за їх діяльністю та цінами на продукцію, у селах мають відновити заготівлю. Силові структури посилять контроль за вивозом м'яса з території області. З наступного ж року вся продукція АПК продаватиметься виробниками через Сумську агропромбіржу, що забезпечить прозорість ринку.
| Сумська міська рада
| | | |
| |