
Вчені завжди у пошуку. Вони створюють нові сорти рослин, які були б стійкими проти хвороб, бур"янів та шкідників. Для цього вводиться спеціальний ген. Перше місце у світі серед генетично-модифікованих сортів посідає соя. ЇЇ площа складає 48,4 мільйона гектарів, 60 відсотків з яких -трансгенні. Зокрема, в Аргентині генетично-модифікована соя займає 98 відсотків площ, а кукурудза - 55. Скільки такої сої в Україні - сказати важко, хоча вона використовується при виробництві різних харчових продуктів. Наскільки вже доведено, що це шкідливо для здоров"я, доктор сільськогосподарських наук Анатолій Підгаєцький зазначив : "Перш за все це досить складне для вирішення питання, технічно складне. Воно вимагає дуже великих вкладень. Ніхто ж гроші на це не виділяє. Ні в нас, ні за кордоном. А тому, щоб якось свою продукцію захистити, фірми біотехнологічні проводять такі дослідження. Трохи мають нахил тенденційності ,через те їм довіряти не потрібно". Хоча російські та американські вчені довели, що трансгенна продукція шкідлива для комах, на підставі цього можна зробити висновок, що і для людини. Наприклад, в Англії, на тому полі, де вирощувалась генетично- модифікована соя, все вивозиться після її збирання і спалюється. "Відносно сої, при її вирощуванні, дуже йде забур"янення полів і обробити сою гербіцидом, не використовуючи ручної праці - це неможливо, і тому соя займає таку велику частку - генетично- модифіковані сорти. Економічна вигода тут безумовна", - зазначив Анатолій Підгаєцький. У Китаї також є генетично-модифіковані сорти рису. У рослину введено ген, який збагачує її каротином. У цій же державі генетично-модифікованим бавовником засіяно 3,7 мільйона гектарів, або 66% від загальної площі, зайнятої під цією культурою. Тобто, в усьому світі застосовуються трансгенні сорти рослин. Нині вчені працюють над тим, щоб довести, наскільки вони шкідливі для споживачів.